2009. június 26., péntek

8. A barátságról


Az első kérdés, ami szinte mindenkiben újra és újra visszatérően felmerül: létezhet-e egyáltalán barátság férfi és nő között?!

Természetesen létezik, csak éppen nem úgy, ahogy azt legtöbben képzelik. Mindnyájan hallottunk már olyan heves tiltakozást szerelmes ismerősünk szájából, hogy "Jaj, ugyan... mi csak barátok vagyunk!" Kevés kivételtől eltekintve megkérdezhetném tőlük, hogy "Ugyan már, kit akarsz becsapni, Virágbogár... engem, vagy magadat?" Olyan ugyanis, hogy "csak barátok", nem létezik! Minden barátság valahol öncélú, és minden barátságban legalább az egyik fél titokban szerelmes a másikba, jóllehet, ezt a tényt sokan egy fél életen át elhallgatják és sikeresen rejtegetik. Nézd meg azokat, akik fennen hirdetik, hogy "mi csak barátok vagyunk", hogy milyen mérhetetlenül féltékennyé tud válni egyik pillanatról a másikra, amint kiderül, hogy a "csak barátjának" valami kis szerelem van láthatáron. Látszólag rábeszéli, de valójában olykor nem is tudatosan, de mindent elkövet annak érdekében, hogy ez a dolog ne jöjjön össze. Márpedig a barátság sohasem önző... csakis szerelem tud ekkora féltékenységet szülni! ;-)

Kire mondjuk azt, hogy "csak barátok" vagyunk. Akit valamilyen oknál fogva nem vállalunk fel a világ előtt. S minél hangosabban harsogja valaki a világ fülébe ezt a "csak barátságot", annál nagyobb erőfeszítésbe kerül számára eltitkolni valódi érzéseit (pro vagy kontra!). Sok esetben nem is szeretné eldönteni, hogy mit akar a másiktól. Rengeteg olyan fialabb vagy idősebb lány van, aki nem akar semmit egy adott fiútól, de mivel neki momentán nincs partnere, így egyszerűen kihasználja a másik érzelmeit, és a gyakran emlegetett barátság glóriája alatt egyfajta partner-pótlékként, helyettesként tekintve az illetőt, önmaga előtt akarja bizonygatni, hogy valakinek még ő is kell, van, aki szívesen tölt vele időt, megy vele moziba, színházba, buliba stb.

Milyen "barátságok" vannak még? Házaspárok összejárnak, egyik pár hölgytagja beleszeret a barátnő férjébe, vagy fordítva. Szorgalmazzák a közös barátságot, nyaralást, ahol lehet együtt játszani, bekenni naptejjel a másikat, táncolni stb. Néha sistereg a levegő egyetlen pillantásuktól. Nem mondhatnám, hogy a hosszú és boldog házasság titka az övék, inkább a tűzzel játszó, egyre többet álmodozó és sóvárgó, bizonytalanságtól és rémálmoktól (vagy épp tiltott vágyálmoktól) gyötrődő jövő körvonalazódik.

Van egy másik fajta barátság, ez a mai kor egyik trendi irányzata, rendkívül izgalmas játék: az internetes barátság. Amikor megismerkedsz a neten valakivel, aki szintén magányos, egyedül van, társaságra, szerelemre vágyik. Itt néha egész szenvedélyes virtuális szeretkezéseket bonyolítanak le az internetes barátok vagy szerelmesek. Előnyét abban látom, hogy előítéletektől mentesen pusztán az alapján ítéled meg a másikat, ami belőle jön... olykor betekintés nyerhető énje legérzékenyebb, legtisztább mélységeibe is (ámbár - tegyük hozzá menten - legalább ennyire sok a szélhámos is). Egy buktató lehet: ha a virtuális barátságból tényleg egyre erősebb virtuális szerelem lesz, mind erősebb késztetéssel a személyes találkozásra... amely sok esetben felér egy hatalmas nagy vödör jégkockával a nyakadba! Mert az általad idealizált (eddig csak fényképen látott) lelki társadról kiderül, hogy valójában épp az a típus, akit a valós életben balra nagy ívben kerülsz ki, sokszor padlógázzal! Nagyon ciki, mit lehet ilyenkor csinálni?
Ha álmaid asszonyáról kiderül, hogy alsó hangon 130 kg, vagy akkora orra van, hogy a fagylaltos egy ezresért nem adná tele a tölcsérét... vagy 3 szál "ritka szép" pókháló hajából két hatalmas elefánt fül kandikál ki, netán otthon felejtette a melleit, vagy olyan szőrös a lába, mint egy jetinek, mit csinálsz?
Ha álmaid délceg hercege magas talpú cipőben jelenik meg, hogy kihúzva magát legalább a 160 centis testmagasságot elérje, és van "valami" a mosolyában (az például, ha több szeme van, mint foga), ha olyan kancsal, hogy ha sír, a hátán folyik a könnye, ha izzad a tenyere, idiótán vigyorog rád, és úgy bűzlik a lehelete, hogy a görény zokogva könyörög a receptért... mondd, mit csinálsz?

Na, itt kezdődik a barátság: a másik elfogadásánál. Ha még csak meg sem közelíti azt az általam felállított minimum-elvárást, s én mégis szóba állok vele, mégis folytatom a barátságot a valós életben is. Ha megengedem, hogy mindazt a rengeteg, csodálatos érzés és emberi tulajdonság, amit benne az interneten felfedezni véltem, megcsillanthassa előttem, akkor igazi mély barátság is kialakulhat.

A végére hagytam a számomra legfontosabbat: azt mondtam az elején, hogy természetesen van férfi és nő között barátság, csak éppen nem úgy, ahogyan azt a legtöbben képzelik. Mert - s itt nem csak a saját tapasztalatomra és véleményemre építettem az állításomat - úgy gondolom, hogy igazi nagy barátság csak a szerelmesek között lehet... belevéve ebbe a körbe a sok-sok éve boldog házasságban élőket is. Ha egy tartós párkapcsolat vagy egy házasság jól működik, akkor egyszerűen óhatatlanul bekövetkezik az a változás, hogy a barátnőid helyett egyre inkább a legjobb barátod a társad lesz. Vele osztod meg életed minden nagy horderejű vagy éppen apró-cseprő bosszankodását, sérelmét, örömét, sikereidet, a téged ért elismerést, és minden együtt átélhető élményt. Komoly problémát látok abban a házasságban, ahol a feleség az édesanyjával vagy a barátnőjével megy nyaralni, a férj pedig a barátaival, bátyjával, szüleivel. Minden emlék, minden élmény, amit együtt éltek meg, benneteket millió, láthatatlan apró szállal varr össze, széttéphetetlenül. Ha viszont valaki nem akarja elrontani a nyaralását azzal, hogy a házastársát viszi magával... ítélkezés nélkül... biztos, hogy baj van abban a kapcsolatban. Nem a havi egy sörözésről vagy csajos "ötyé"-ről van szó, hanem két hetet egymás nélkül. (Felmerül a kérdés: miért? Már nem bírsz elviselni?)

Azt írtam korábban, hogy ahol adott a fizikai vonzalom, a tisztelet és a barátság... ott bizony szerelem van a láthatáron, s ha hajlandóak adni is, nem csak kapni-kapni-kapni... akkor az odaadásból és önzetlenségből bizony egy csodálatos, boldog párkapcsolat alakulhat ki.

De hogy mi teheti még szebbé két ember gyengéd szerelmi kapcsolatát, arról legközelebb írok! ;-)

1 megjegyzés:

  1. Jókat írsz mind stílusban, mind témában. Sajnálom, hogy elég ritkák ezek a bejegyzések.:(

    VálaszTörlés