2009. május 19., kedd

7. Szerelem és/vagy tisztelet

és/vagy

Egyike azoknak a témáknak, amelyekkel képes vagyok pár másodperc alatt heves érzelmeket kiváltani baráti társaságokban. Elég, ha meginterjúvolom a jelenlévőket, hogy szerintük a szerelem vagy a tisztelet fontosabb alappillére a stabil és boldog párkapcsolatnak, házasságnak.Persze borítékolhatod a választ, hogy a friss házasok zöme a szerelemre fog voksolni, míg a régi házasok a tiszteletre. (Csak a pontosság kedvéért: még egyetlen egy esetben sem fordult elő fordított arány.)
Minden kapcsolat legromantikusabb szakasza az az izzó szenvedély, amikor nem tudsz a másik szerelmével betelni. Amikor legszívesebben ki sem másznál az ágyból, és a szeretkezéseitek közt nagy beszélgetések és nagy hallgatások (na és persze nagy szundikálások) után máris simogatnád, cirógatnád, először csak gyengéden, majd ahogy felébred újra a vágy, indul az egész előlről. Csodálatos időszaka ez minden ember életének, ez az, amikor nap mint nap szembesítjük magunkat azzal, hogy milyen boldogok vagyunk, s milyen szerencsések, hogy megtaláltuk a vágyott és keresett párunkat.
De mi a helyzet, ha a partnerünket nem tiszteljük? Hamar felállítható a diagnózis: a férfi a nőt (főként, ha kirívóan szép és csinos) csak dísztárgyként kezeli, mutogatja, büszke rá, besorolja valahová az arany Rolex és a BMW 5-ös közé. Ha kevésbé szuper a külseje, inkább csak helyes, kedves, szeretnivaló, akkor tisztelet nélkül hamarosan a "szexuális kielégítő parancsnokság" egyetlen közkatonájának érezheti magát a leányzó. Ha pedig a férfi hajlik a házasságra, akkor nyilvánvaló, hogy a guminő szerep mellett ingyen cseléd, mosónő, szakácsnő, takarítónő státuszt is őrá osztaná, és a nem tisztelt feleség házicseléd szerepköre mellett még a reprodukciós vágy kielégítése a cél: trónörököst kell szülnie az ő csodálatos férjének.

Hogy néz ki mindez fordítva, ha a nő nem tiszteli a férfit?!
Vagy csak a pénzforrást látja benne, sok menő butikruhát és trendi cipőt, táskát, a drága kozmetikai rezsit megszponzoráló balekot. Vagy ha a vőlegénynek való nem elég gazdag és menő, akkor a fenti szituáció ismétlődik meg fordított szereposztásban: a sokat kereső, magas beosztású vagy sikeres nőci egy kényelmes hátteret keres. Nincs sem kedve, sem ideje az új pasikra, azoknál különben sem lehet folyton a túlórázásra hivatkozni, ráadásul nem hozzák el a tisztítóból a ruhát, nem figyelnek oda a bejárónőre stb. S ha a párját nem tisztelő nő úgy dönt, hogy gyereket akar, akkor a tenyészcsődörnek kutya kötelessége a világ legszebb, legtökéletesebb gyerekét nemzeni, és legjobb lesz, ha már eleve úgy készül, hogy ő fog elmenni gyesre, hiszen az asszony karrierje nem bír ki 1-2 hónapos távollétnél többet.

Azt hiszem, kimondhatjuk, hogy bár a fenti példák meglehetősen szélsőségesek voltak (a hatásosabb szemléltetés kedvéért szándékosan), tisztelet nélkül igazi boldogságról és harmóniáról nem beszélhetünk. Az elnyomott fél tűr, tűr, a domináns uralkodik, olykor akarva-akaratlan lenézi a másikat.

Viszon igyekszem gyorsan hozzátenni, hogy nincs szörnyűbb a "csak" tiszteletre épülő párkapcsolatoknál, házasságoknál. Amikor egy együtt élő (házas)pár kapcsolatában annyi szenvedély sincs, mint egy tányér spenótban. A finomkodás, udvariaskodás, látszat-harmónia, semmi botrányos pajzánkodás, semmi kilengés, nincsenek harsány együtt röhögések, strandon egymás vízbehajigálása, pukizóverseny a bableves estéjén, gyerekes csínytevések és kamaszos szerelmi rajongások. Kapcsolatuk hűvös és távolságtartó, szinte már arisztokratikus, vagyis végtelenül unalmas, monoton. Mindketten finomkodva, udvariasan beszélnek egymással, miközben olyan hidegek és kimértek, mint fél kiló kovászosuborka.

Töröljük a "vagy"-ot és állapítsuk meg, hogy a szerelem és a tisztelet egyaránt nagyon fontos. A képlet nagyon egyszerű: találjunk vagy egy tucat olyan (külső-belső) tulajdonságot a másikban, ami miatt felnézek rá, amiért tisztelem, de ha rám néz huncutul, ha rám mosolyog, ha megérinti a testemet, képes legyen lángra lobbantani a testemet, és szenvedélyes vágyakozást érezzek iránta. Sok év után is!

Azért a szerelem és a tisztelet mellett van még egy fontos komponens a SZERETET nevű koktélhoz, ez pedig a barátság. Ennek jelentőségéről legközelebb írnék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése